Ένα εικονικό βλέμμα: Λευκό φόρεμα πριγκίπισσα Leia στο “Star Wars: Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα”

Μερικές φορές, ένα σχέδιο κοστουμιών γίνεται εικονικό όχι λόγω των εντυπωσιακών τεχνικών λεπτομερειών ή της ευδιάκριτης και αρχικής εργασίας σχεδίου. Μερικές φορές ένα κοστούμι γίνεται εικονική παρά τον εαυτό της. Το οποίο δεν είναι να πούμε ότι το λευκό κουκούλα φόρεμα Carrie Fisher φορούσε για σχεδόν όλο το μήκος της εναρκτήριας ταινίας Star Wars (1977 τελικά με τίτλο Μια νέα ελπίδα) είναι ένα κακό σχέδιο. Ακριβώς το αντίθετο· κοστούμι σχεδιαστής John Mollo δημιούργησε κάτι τόσο απλό, τόσο βασικό, τόσο απαλλαγμένο από μοτίβα ή τεχνικές που μπορεί να είναι μόνο το πιο εικονικό κοστούμι ταινία όλων των εποχών για ένα θηλυκό χαρακτήρα.

Αυτή η απλότητα του σχεδιασμού είχε το διπλό αποτέλεσμα να καταστεί ένα εικονικό παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο αναδημιουργείται κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες φορές από cosplayers και τους συμμετέχοντες κόμμα κοστούμι, ενώ είναι επίσης τόσο μοναδική που είχε πολύ μικρή επίδραση σε κοστούμια ταινιών που ήρθε μετά από αυτό.

Κανείς δεν προσπάθησε ποτέ πραγματικά να σχίσει από αυτό το κοστούμι σε μια άλλη ταινία, εκτός αν ήταν ειδικά μια παρωδία του αρχικού. Υπάρχουν τόσο λίγα στοιχεία σχεδιασμού σε αυτό ότι κάθε προσπάθεια για την εκ νέου ερμηνεία τους κάνει πολύ λίγα για να αλλάξει τη συνολική ματιά σε κάτι αρκετά διαφορετικό ώστε να μην μοιάζει με ένα ripoff, ή αλλάζει τόσο δραστικά (εικόνα αυτό σε όλα τα μαύρα) ότι δεν αισθάνεται σαν μια αναφορά σε όλα. Μπορείτε να ανιχνεύσετε πώς τα σχέδια του Han Solo και Darth Vader είχε επίδραση σε αμέτρητους απατεώνες χαρακτήρες ή σκοτεινό κακός αυτά στις δεκαετίες που ακολουθούν, αλλά η αρχική εμφάνιση πριγκίπισσα Leia είναι sui generis. Δεν μπορεί να ξαναερμηνευθεί.

Ομοίως, κάθε είδους ανάλυση ή εξέταση του κοστουμιού είτε πρόκειται να είναι περιορισμένη ή πρόκειται να απαιτήσει να κάνει μια ολόκληρη δέσμη των συνδέσεων και συγκρίσεις που μπορεί να μην δικαιολογείται. Ας ξεκινήσουμε με το χρώμα, ή την έλλειψη του: μια γυναίκα στο λευκό είναι ένα σχήμα που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές συνειρμούς.

Το πρώτο θα ήταν νυφικό ή παρθενικό. Κανένα από αυτά δεν περιγράφει τη Λέια κατά την εισαγωγή της. Ενώ οι δύο άνδρες οδηγεί στην ταινία συνωστίζονται για την αγάπη της και χρησιμοποιεί wiles της σε αυτά, όπως απαιτείται, αυτή πραγματικά δεν παρουσιάζεται ως μια ρομαντική ή σεξουαλική φιγούρα. Είναι μια πολιτική / στρατιωτική προσωπικότητα από τη στιγμή που ανοίγει το στόμα της και παραμένει ένα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Κάθε φλερτ που κάνει είναι σπάνιο και ως επί το πλείστον αποκρουστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.